Waarom de luchtkwaliteit meten van jouw bedrijf?

Een gezond klimaat creëren is essentieel om ziekteverzuim tegen te gaan binnen jouw bedrijf. Wanneer je daarnaast in een natuurlijk klimaat werkt, gaat de productiviteit omhoog en vinden de werknemers het fijner om naar het kantoor te komen. Wanneer je daarom het idee hebt dat er iets mis is met de luchtkwaliteit binnen jouw kantoor, dan is het zeker aan te raden om een uitgebreid onderzoek te doen en de luchtkwaliteit te meten. In dit blog leggen we uit wat het meten van de luchtkwaliteit inhoud en welke stofjes de luchtkwaliteit drastisch kunnen verminderen.

Hoe de luchtkwaliteit wordt gemeten

Luchtkwaliteit wordt gemeten op verschillende niveaus. Op deze manier wordt er een compleet beeld geschetst van de luchtkwaliteit in de ruimte(s). Dit wordt gedaan door middel van duurmetingen, maar ook de inblaascapiciteit. Voor veel stofjes is een wettelijk maximum van hoeveel er in de lucht mag zitten. Wanneer dit wordt overschreden ontstaat er een ongezonde omgeving die moet worden verholpen. Ook bij een te lage inblaascapaciteit kunnen klachten ontstaan. Het meten van de luchtkwaliteit is dan ook belangrijk voor ieder pand, zeker wanneer er gerelateerde klachten spelen.

Gevaarlijke stoffen

Er kunnen gevaarlijke stoffen in de lucht circuleren van uw pand. Hierbij kan worden gedacht aan het bekende koolmonoxide welke dodelijk kan zijn. Daarnaast is er ook formaldehyde en zwaveldioxide. Deze stoffen zijn niet direct dodelijk, maar wel slecht voor de gezondheid wanneer u vaak met de stoffen in aanraking komt. Dit zijn dan ook stoffen waar bij het meten van de luchtkwaliteit veel naar wordt gekeken.

Wanneer luchtkwaliteit meten?

Veel stofjes zijn geurloos en het is daarom lastig te bepalen dat er een gevaarlijke stof in de lucht hangt. Veelal ervaar je een ongemakkelijk gevoel wanneer je jezelf in de ruimte bevindt en wil je het liefst niet te lang in de ruimte verblijven. Astmapatiënten kunnen daarnaast makkelijk kortademig worden in ruimtes met een slechte luchtkwaliteit. In deze gevallen is het vrijwel altijd aan te raden om de luchtkwaliteit te meten, of contact op nemen met een partij die specialist zijn in luchtkwaliteit meten.