Wat zijn goede zoekwoorden voor jouw bedrijf?

SEO, een alom bekende marketingterm. Iets met Google en zoekwoorden toch? Klopt, maar dat stopt het natuurlijk bij lange na niet mee. SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Wanneer je bijvoorbeeld een eigen bedrijf hebt of wilt beginnen, wil je daarmee online goed gevonden worden. Dat kan via zoekmachines zoals Google kortweg op twee manieren: via betaald adverteren, ook wel SEA genoemd, of door organische optimalisaties, SEO dus. Organisch houdt dus in dat je op ‘natuurlijke’ wijze gestaag bouwt aan de stijgende zoekresultaten die relevant zijn voor jouw onderneming.

Duurzaam plezier van langdurige SEO-inspanningen

Organische optimalisatie vergt kennis en bovenal geduld. Precies om die twee redenen kiezen veel ondernemers voor SEO uitbesteden. Naast dat het specialistenwerk is, duurt het ook even voordat je de vruchten plukt van SEO. Maar als het dan eenmaal zover is, heb je er ook langdurig plezier van. Bij SEA is het net andersom. Betaal je om op bepaalde zoekwoorden te adverteren, heb je direct resultaat. Maar stop je met adverteren, ben je ook meteen niet meer zichtbaar op die voor jouw bedrijf zo belangrijke zoekterm. Veel bedrijven kiezen liever voor het een óf het ander, meestal vanwege het beschikbare budget. Maar het is juist (op termijn) relatief gezien stukken voordeliger om SEO en SEA te combineren. Ze liggen behoorlijk in elkaars verlengde in het behalen van online resultaten.

Hoe achterhaal je geschikte zoekwoorden?

Iedere ondernemer wil met zijn of haar producten of diensten hoger in Google komen. Vaak wordt gedacht dat de beste zoekwoorden al zo druk bezet zijn, dat er geen resultaat meer te halen valt. Maar zo werkt het niet helemaal met SEO. Bovendien moet je creatief weten om te gaan met voor jouw relevante zoektermen. Ook Google wordt steeds uitgebreider en slimmer, maar dan moet je wel weten hoe je daar handig gebruik van kan maken. Alle uitgevoerde zoekopdrachten worden door zoekmachines in kaart gebracht. Op die manier valt ook te achterhalen hoe vaak er per maand op zo’n zoekterm wordt gezocht, ook wel het zoekvolume genoemd. op deze zoekintenties wordt de content, zoals als tekst en afbeeldingen, op jouw website ingericht en afgestemd. Dit zoekvolume wordt door marketeers van een SEO bureau achterhaald via software als SEMrush of Keyword Planner. Hiervan zijn ook gratis versies te gebruiken, maar dan wel met beperkte mogelijkheden.

Met een slimme SEO-strategie de concurrentie te lijf

Maar hoe zit het dan met die hoge zoekvolumes waar al veel concurrentie op zit? Kun je daar als kleine of nieuwe ondernemer nog tussenkomen of tegenop boksen? Jazeker! Er bestaat namelijk zoiets als short tail zoekwoorden en long tail zoekwoorden. Short tail zoekwoorden zijn zoektermen die meestal bestaan uit één of twee zoekwoorden. Dit zijn de meer generieke termen met hoge volumes en grote concurrentie. Long tail zoekwoorden zijn zoektermen met 3 of meer zoekwoorden. Soms ook volledige zinnen. Dit valt veel specifieker en unieker te maken, gerelateerd aan jouw business. Het maandelijks